Umetna inteligenca in varnost zaposlitev 2024-2030: Kateri poklici izgubljajo in kateri nastajajo?

Kako bo umetna inteligenca vplivala na varnost zaposlitev v obdobju 2024-2030? Podal bom nekaj statistike, katere službe so najbolj na udaru in katere ne. In nekaj svojih misli. Vsekakor je to zelo, kontroverzna, celo nehvaležna tema. Ampak o tem moramo razmišljati, o tem se moramo pogovarjat. Mene namreč zelo skrbi.

Ogledate si lahko tudi Youtube video.

1      Raziskave o vplivu umetne inteligence na varnost zaposlitev

Napovedi prihodnosti se zelo razlikujejo. Goldman Sachs govori, da naj bi umetna inteligenca do 2030 globalno odnesla 300 milijonov zaposlitev za poln delovni čas, in da bi lahko nadomestila četrtino delovnih nalog v Evropi, a hkrati ustvarila tudi nove zaposlitve. Dve tretjini poklicev bi lahko do neke mere avtomatizirali.

McKinsey Global institute napoveduje, da bo umetna inteligenca prispevala 16% višji kumulativni BDP do 2030, to je 1,2 % na leto. Okoli 70% podjetij bo sprejelo in uvedlo vsaj en način rabe umetne inteligence.

Še ena študija od McKinsey Global Institute napoveduje, da naj bi do 2030 globalno vsaj 14% vseh zaposlenih moralo zamenjati svoj poklic, zaradi umetne inteligence, avtomatizacije, digitalizacije in robotizacije. Na palec bi ocenil, da se utegne v Evropi, kjer primerjalno opravljamo več poklicev, ki bodo bolj na udaru umetne inteligence, teh 14 % spremeniti v 20 % ali več.

Kaj bo res, je po mojem mnenju zelo težko napovedati. Takšne situacije človeštvo še ni doživelo. Tudi tem, sicer uglednim inštitutom – glede tako občutljive teme – ne zaupam prav posebej.

2      Kako umetna inteligenca vpliva na opravljanje dela?

Učinki so jasno vidni na več področjih, saj umetna inteligenca:

 • Poveča učinkovitost v številnih panogah z avtomatizacijo rutinskih opravil.
 • Ustvarja nova delovna mesta, kot so razvoj in vzdrževanje umetne inteligence.
 • Izpodrine tradicionalna delovna mesta – predvsem v odnosih s strankami, pri delu s podatki, tudi proizvodnji.
 • Izboljša kakovost dela na nekaterih področjih, z zmanjšanjem vsakodnevnih nalog.
 • In seveda tema, ki zelo straši tiste, ki imamo etične pomisleke glede nadzora in avtonomije odločanja.

Bolj ko je umetna inteligenca učinkovita, manjša je varnost zaposlitev v zadevnih poklicih.

3      Kateri poklici izgubljajo in kateri pridobivajo?

Raziskovalci z Univerze v Pensilvaniji in OpenAI predvidevajo, da so izobraženi zaposleni, ki zaslužijo do 80.000 dolarjev letno, najverjetneje tisti, ki bodo najbolj prizadeti.

3.1   Kateri poklici oz. področja so že na udaru?

Zaposleni, ki delajo s strankami:

 • Receptorji
 • Računovodje/knjigovodje
 • Prodajalci
 • Raziskovalci in analitiki
 • Delavci v skladiščih (zaradi avtomatizacije)
 • Zavarovalni agenti za sklepanje zavarovanj
 • Zaposleni v maloprodaji
 • Pomoč strankam

Veliko poklicev torej, ki so povezani s komunikacijo, odnosi s strankami, prodajo. Sam opažam, da so to pogosto poklici, ki zaposlujejo ženske.

Pravijo, da bo UI bo vzela nekatere službe, ustvarila nove. Posledice naj bi bile negativne in pozitivne.

Naletel sem na novico, da je izvršni direktor spletnega mesta za e-trgovino Klarna (imajo 150 milijonov kupcev), izrazil zaskrbljenost glede vpliva umetne inteligence na prihodnost dela. Njihovo novo orodje, ki ga poganja ChatGPT, po njegovih besedah, prevzema delovna mesta kar 700 ljudi. UI aplikacije je opravila več kot dve tretjini Klarninih pogovorov s strankami. Obenem direktor pravi, da ima orodje podoben rezultat glede zadovoljstva strank in celo učinkoviteje rešuje opravke. V povprečju v dveh minutah, medtem ko ljudje to v povprečju opravijo v 11 minutah.

Žal raziskave kažejo zlasti na primere poklicev, kjer bodo delovna mesta izgubljena, oziroma da naj bi se varnost zaposlitev povečala. Hkrati pa je primerov novih delovnih mest, kjer bodo možne nove zaposlitve, vsaj v obravnavanih raziskavah (izven storitev, povezanih z delovanjem umetne inteligence), relativno malo.

3.2   Prekarci, prvi znanilci sprememb?

Ta slika od Bloomberryja kaže, kateri poklici izgubljajo, in kateri pridobivajo posle zaradi umetne inteligence, odkar obstaja ChatGPT. Podatki so za freelancerje, prekarce na Upwork platformi. Rekel bi, da so freelancerji dober (pred)pokazatelj tudi za redno zaposlene, vsaj za nekatere poklice. Raziskava je upoštevale zadnje podatke za 5 milijonov poslov v dvanajstih najbolj priljubljenih kategorijah na freelancing strani Upwork.

Izgube in padci urnih postavk
Pisci, prevajalci in tisti, ki se ukvarjajo z odnosi s strankami, beležijo od ca. 17% do 33% izgube, v izjemno kratkem času. Urna postavka prevajalcev je padla za 20%. Ko to zmnožimo, ugotovimo, da so prekarci prevajalci v kratkem času izgubili skoraj 40% svojih prihodkov.

Rast in priložnosti – a koliko časa?
Kar nekaj poklicev je pridobilo od 5% do 15% več poslov. Odlično! To me veseli. A vprašanje je, koliko časa? Vzemimo daleč največjega “zmagovalca”, s skoraj 40% porastom poslov. Video producente. Pred kratkim je OPEN AI lansiral SORO, osupljivo realistično AI orodje za videe. Je enostavno orodje in napoveduje takšno revolucijo v video produkciji, kot je bila ChatGPT tekstovna revolucija. Sčasoma pričakujem podoben razplet, glede poklica video producentov, kot v primeru poklicev, ki največ izgubljajo. Varnost zaposlitev danes ni več tako samoumevna niti v primerjavi z varnostjo zaposlitve pred nekaj leti.

3.3   Kateri poklici so na srednji rok bolj varni?

 • Učitelji
 • Odvetniki in sodniki
 • Direktorji, menedžerji in izvršni direktorji
 • Kadroviki
 • Psihologi in psihiatri
 • Kirurgi
 • Analitiki računalniških sistemov
 • Umetniki in pisatelji

Na prvem mestu te lestvice so učitelji, med katere se na nek način prištevam tudi sam. Zanimivo je, da znam že sam danes izdelati svojega avatarja, to je digitalno kopijo mene, ki govori z mojim glasom in oxfordsko angleščino.

3.4      Varnost zaposlitev: Kako zgleda črni scenarij ?

Najbolj črn scenarij, v katero smer utegnemo iti z nadaljnjim razvojem umetne inteligence, brez, da postavimo na prvo mesto človeka:

 • Množična brezposelnost. Nova delovna mesta niti približno ne bodo nadomestila izgubljenih, kar vodi v nestabilnost.
 • Družbena neenakost: med tistimi, ki umetne inteligence ne uporabljajo, in tistimi, ki jo, ter še posebej med tistimi, ki so lastniki in nadzorniki umetne inteligence. Ti me še najbolj skrbijo.
 • Etične kršitve zasebnosti in avtonomije. O tem bi lahko veliko govoril, morda kdaj drugič.
 • Izguba človeških spretnosti in medosebnih povezav. Gre za kritično mišljenje, empatijo in medosebno komunikacijo.

5        Kako se pripraviti in odzvati na zaskrbljujoče indice prihodnosti?

Ko sem še hodil na fakulteto, je bilo vsem jasno: stroji nikoli ne bodo kreativni, ne bodo znali razmišljati s svojo glavo. To niti približno ni več res!
Umetna inteligenca je izjemno močna tehnologija, do še pred kratkim neslutenih sposobnosti. Vplivi na človeštvo, zaradi umetne inteligence, bi morali biti izrazito pozitivni. Ampak lahko je tudi obratno.

Kaj če so bili kultni filmi kot na primer Terminator in Matrika, pravzaprav dokumentarci iz alternativne prihodnosti, ki so ravno zaradi tega tako uspešno nagovorili kolektivno nezavedno? Ne pozabimo slavnega Einsteinovega izreka, da je »čas iluzija, zelo vztrajna iluzija«.

Bistveno vprašanje je: koliko časa bodo podjetja še hotela ali zmogla plačevali ljudi, ki jih lahko nadomesti umetna inteligenca? Predvsem zato ker umetna inteligenca lahko stvari naredi hitreje, bolje, zlasti pa ceneje kot ljudje, strokovnjaki? Pogled v preteklost pokaže, da verjetno ne prav dolgo.

Sam UI ne vidim v smislu industrijske revolucije, pač pa prvič v zgodovini človeštva kot tehnologijo, ki je sposobna nadomestiti in preseči človeško inteligenco in kreativnost. Sposobnost umetne inteligence, da opravlja veliko miselnih nalog enako ali bolje kot človek. To je revolucionarno, verjetno disruptivno.

Zakaj se ukvarjam z umetno inteligenco, če pa vidim toliko težav, slišim nekatere spraševati? Ker so stvari že ušle iz Pandorine skrinjice. Si bomo zatiskali oči? Ignorirali? Zdaj, ko je umetna inteligenca na voljo, je najbolje, da jo pametno in zlasti odgovorno uporabljamo.

Javno dostopni modeli so verjetno bolj »modeli za otroke« v primerjavi s tem, kar ima vojska in peščica bogatih ter privilegiranih.

Umetna inteligenca bo seveda vzela nekatere službe, ustvarila nove, bodo negativne in pozitivne posledice. Sam sem prej pesimističen, kot optimističen, a ne dvomim, da je zagotovo luč na koncu kratkega ali daljšega tunela.

Dobrobit človeštva bi morala biti osnovno vodilo, ne načelno filozofsko, pač pa izjemno pragmatično vodilo. Ki mu je treba rigorozno slediti. Kako to narediti? Kdo, če ne ti? Kdaj, če ne zdaj?

Želite izboljšati svoje veščine rabe umetne inteligence? Tule je povezava na delavnico ChatGPT.

Želite delavnico rabe umetne inteligence za zaposlene? Tule je povezava na delavnica ChatGPT v službi zaposlenih.

Viri

https://www.newsweek.com/klarna-artificial-intelligence-tool-takes-700-jobs-1874002

https://redresscompliance.com/future-of-work-the-impact-of-ai-on-jobs-and-skills

Generative AI Could Raise Global GDP by 7% (goldmansachs.com)

The Impact of AI and Machine Learning on Job Displacement and Employment Opportunities | Semantic Scholar, Rudra Tiwari, International Journal For Multidisciplinary Research, 2023

https://www.nexford.edu/insights/how-will-ai-affect-jobs

https://bloomberry.com/i-analyzed-5m-freelancing-jobs-to-see-what-jobs-are-being-replaced-by-ai/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.