DALL-E je z različico 3 dvignil ustvarjalo moč na višji nivo, primerljivo Midjourneyju. Na YouTube so se takoj pojavili dramatični naslovi »Midjourney je mrtev!« in dokazovanje, da je DALL-E zdaj boljše orodje za ustvarjanje slik. Seveda brezplačno samo za uporabnike plačljive verzije ChatGPT. V GPT3 ni vključen. Je pa zato dostopen v Bing Create, ki ga trenutno lahko poganjamo brezplačno.

Pa poglejmo na konkretnem primeru, kaj zmore DALL-E 3 v primerjavi z Midjourneyjem.

Z enakim promptom dobimo dokaj podoben rezultat.

Obe orodji razumeta slovensko, ampak jaz raje sestavljam prompte v angleščini. Pri Midjourneyju sem dodala še stil (500), besedilo pa je enako.

Cinematic film still of red hair woman, with dreadlocks, in her twenties, wearing jeans and hippy blouse. She is seating in the park, on a sunny summer day, listening to a band playing. 

Tak rezultat sem dobila z DALL-E 3.

Midjourney je naredil podobne slike.

Ste opazili razliko?

DALL-E dosledno upošteva navodila v promptu. Dekle na sliki je oblečeno v kavbojke, v ozadju igra glasbena skupina, in njena frizura je taka, kot se za “dreadlocks” spodobi. Midjourney ustvarja bolj svobodno. Glasbene skupine ni videti, a ima zato dekle v rokah kitaro. Tudi njena frizura je bolj “prosto po Prešernu”. In na eni sliki so prsti rahlo nenavadni. Tudi kavbojke je gladko ignoriral, ustvaril jih je le, ko sem uporabila stil 50 in stil raw.

Midjourney ustvarja zanimive oblikovalske predloge za izdelke. Kompleksne prompte pretvori v zanimive ideje. Poglejmo primer, kaj je ustvaril Midjourney in kaj DALL-E 3 z naslednjim promptom:

Label beer designed in the style of bright and bold color palette, dada-inspired constructions, soft, blended brushstrokes, muted colors, quito school, precisionist lines, velvia, caffenol developing, color-blocked shapes, sketch-like, bold graphic elements, contemporary graphic design aesthetics, light navy and light magenta, spanish school, bold strokes, pattern.

Midjourney, ki je postal zelo uporaben kot orodje oblikovalcev za ustvarjanje idej za izdelke, je ustvaril artistično etiketo oz. embalažo za pivo. DALL-E 3 ni bil tako nazoren, ampak vseeno je podal ideje, ki jih oblikovalec lahko uporabi za izhodišče nadaljnjega snovanja.

Priporočam ogled videa v katerem avtor primerja ustvarjanje z DALL-E 3 in Midjourney.

Ugotavlja naslednje:

DALL-E 3 dosledno upošteva navodila, medtem ko Midjourney odlikuje estetska kakovost slik, nekatere podrobnosti iz prompta pa ignorira. S funkcijami, kot sta na primer povečanje po meri in spreminjanje delov slike, pa Midjourney omogoča pestrost ustvarjanja in nadgradnjo slik.

Tudi sama sem prišla do podobnega zaključka, kot avtor videa, da velja izkoristili moči obeh orodij in združili dosledno upoštevanje navodil, ki odlikuje DALL-E 3, in bogato izraznost Midjourneyja.

S kombiniranjem obeh orodij je postalo ustvarjanje slik še bolj vznemirljivo in pestro.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.