Zlati trojček upravljanja s stresom

Upravljanje stresa ne zahteva dragih pripomočkov – vse, kar res potrebujemo, imamo ves čas pri sebi. Zlati trojček upravljanja s stresom so naš um, naše telo in dih.
In zanimivo, naš zlati trojček upravljanja s stresom reagira kot ena celota.

Pomislite, ali lahko pomagate nekomu bolje obvladovati stres, ki si ne želi pomagati sam? Rešitev in tehnik glede obvladovanja stresa je v obilju. Česar pogosto primanjkuje, so naše veščine upravljanja s stresom in odločenost, da nekaj ukrenemo.

Zato je pomembno, da si zaposleni znamo pomagati sami. Izgovorov, zakaj ne moremo narediti veliko za svoje boljše počutje in manj stresa, smo slišali že veliko. Vendar ni težava, da ni dobrih rešitev. Težava je v tem, da nimamo dovolj volje.

Nekaj idej o praktičnih pristopih upravljanja stresa lahko najdete v moji zloženki Upravljanje stresa med službenim časom

Zlati trojček upravljanja s stresom so naš um, naše telo in dih. Več o tem v mojem blogu.

Na primer:

Dihalne tehnike

so tako priljubljene zato, ker ljudje hitro začutimo pozitivne učinke, kot so bolj sproščeno telo, umiritev misli in sprostitev dihanja. Obstaja vrsta dihalnih tehnik; izmenično nosno dihanje nam pomaga uravnotežiti možganski polobli in nas umirja, bastrika ali meh nas napolni z energijo in umirja, izvajamo lahko večstopenjske pranayame, sunkoviti kapalabati, dihanje s trebušno predpono, ali pa le nežno vračamo pozornost nazaj na dih….

Upravljanje stresa s telesom

V službi moramo biti bolj praktični. Koristno je že, da npr. vsakih 45 minut vstanemo od računalnika ali delovnega stroja, in si vzamemo kratek premor. Izkoristimo ga lahko za to, da se malce sprehodimo, pretegnemo, sprostimo oči, stresemo mišice in podobno. Po možnosti naredimo kako vajo za področje, kjer imamo morda že težave. Pri tistih, ki sedimo za računalniki, so to pogosto področje vratu, hrbtenica, zapestje… Izkoristimo lahko priložnost in uporabimo stopnice. V službi je za mnoge uporabna tudi progresivna mišična relaksacija, ki je med drugim priljubljena med športniki. In tako dalje.

Um:

Tu je tehnik še največ. A o tem kdaj drugič.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.