PROMOTOR ZDRAVJA – ORGANIZACIJSKI ZDRAVNIK

Vas zanima, kaj mora znati in kaj dela dober promotor zdravja na delovnem mestu, ki je neke vrste ORGANIZACIJSKI ZDRAVNIK. Izvedeli boste, zakaj je usposabljanje promotorjev in članov skupin za zdravje ena NAJBOLJŠIH NALOŽB.

Če vam bolj ustreza ogled YouTube videa, kliknite na povezavo Promotor zdravja – organizacijski zdravnik.

Promotor zdravja analizira stanje in postavi diagnozo

Promotor zdravja pri delu – KDO je to? Ko ima DOVOLJ ZNANJA IN IZKUŠENJ je ključna oseba za boljše zdravje in počutja sodelavcev, je svetovalec vodstvu in sodelavcem za promocijo zdravja, je neke vrste ORGANIZACIJSKI ZDRAVNIK. Pa še nekaj malega več kot to. In kot dober zdravnik mora dober promotor zdravja za promocijo najprej MALO BOLJE razumeti, kakšno je sploh STANJE zdravja in počutja pri vas. Na usposabljanjih promotorjev, ki jih izvajam, delamo s par najboljšimi vprašalniki in orodji za ANALIZO STANJA, izvedeli boste, kje dobite dobre vire podatkov. Pa tudi, kako se izognemo analizi paralizi. Kot organizacijski zdravnik se boste naučili POSTAVITI DIAGNOZO in nato določiti GLAVNE PRIORITETE za ukrepe. Ker nihče ne more narediti vsega, boste dobili vrsto praktičnih priporočil, kako PRAVILNO sestaviti in voditi res MOČNO skupino za zdravje in pridobiti podporo vodstva, sodelavcev.

 

Sooblikovanje načrt promocije zdravja in spodbujanje sodelavcev

Zdravnik predpiše zdravila, na treningih promotorjev zdravja pa treniramo pripravo NAČRTA PROMOCIJE ZDRAVJA in izdelavo AKCIJSKE TABELE UKREPOV – kaj, do kdaj, kdo je odgovoren, in kako boste merili vaše uspehe. Ogledamo si številne konkretne primere ukrepov promocije zdravja iz Slovenije in EU, npr. glede obolenj  kostnomišičnega sistema in vezivnega tkiva, glede obvladovanja stresa, kako motivirati in ozaveščati sodelavce, glede druženja in medosebnih odnosov, ranljivih skupin, preprečevanja poškodb, itd. In ko se nas zdravnik znebi z receptom, in mogoče upa: »Mogoče ga pa spet pet let ne bo vidim«, dober promotor, svetovalec za promocijo, SKUPAJ z OSTALIMI- šele začne s delom,  izboljševanjem stanja, izvajanjem ukrepov iz načrta. Zato je pravi promotor zdravja še nekaj več kot običajni zdravnik, saj tekoče koordinira, sodeluje, in spodbuja, da se sodelavci čim bolje vključujejo v nabor ukrepov, ki so jih tudi, nenazadnje, tudi SAMI  pomagali sooblikovati. in seveda spremlja uspehe.

Promotor zdravja in dobra praksa promocije zdravja na delovnem mestu

Na delavnicah boste imeli VELIKO priložnosti za trening. Najprej predstavimo nekaj teorije, bistvo, potem pa gremo skozi številne PRAKTIČNE PRIMERE dobre prakse, sledi pa vaš trening na študijah primerov, oziroma seveda, konkretno za vašo organizacij. Ker delamo na konkretnih izzivih, boste imate VELIKO možnosti dobiti KONKRETNO SVETOVALNO POMOČ, kaj narediti, če ste npr. manjša upravna enota s 20 zaposlenimi ali veliko proizvodno podjetje s par tisoč ljudmi. Glejte, moje izkušnje so, da čisto preveč organizacij neresno obravnava ta resen problem zdravja in počutja. To je drago, zaradi bolniških, prezentizma, odhodov kadrov. In slabo za ljudi, za klimo. In ko delamo,  npr. s 5 do 10 člani skupin za zdravje v eni organizaciji, na lastnem primeru, njihove analize zdravja in počutja, skozi kreiranje svojih akcijskih ukrepov  ne samo dobijo znanje in samozavest, ampak, kar je enako pomembno, tudi motivacijo, da nekaj spremenijo v firmi, in člani skupine se povežejo v en učinkovit strokovne tim.

Promocija zdravja na delovnem mestu – osupljivo visoka donosnost

Zakaj je usposabljanje promotorjev ena NAJBOLJŠIH NALOŽB? Zato, ker se vsak vložen evro v promocijo zdravja pri delu, po podatkih Evropske agencije za varnosti in zdravje pri delu, v 3-5 letih povrne 2,5 do 4,8 evra, to je mnogokrat, mnogokrat več, kot je donosnost kapitala, da če na obresti za naš denar v banki niti ne pomislimo. Ampak to se NE zgodi kar avtomatsko, karkoli pač narediš. ZGODI SE, če imate dobre promotorje zdravja in podporo vodstva.

Več informacij za izvedbo programov oz. usposabljanj

Če vas zanima več, kje se udeležiti delavnic promocije zdravja oziroma kako izgleda in kaj dobite, če izpeljemo projekt promocije zdravja za vašo organizacijo, malo prebrskajte spletno stran www.produktivnost.si. Tam boste našli več mojih priročnikov, spletnih seminarjev in člankov na temo promocije zdravja. Še bolje pa, da me kar pokličete in se pogovorimo, kaj bi bilo najbolje za vas.

 

Povezave:

Brezplačna avtorska gradiva – promocija zdravja na delovnem mestu

Usposabljanja – promocija zdravja na delovnem mestu

Delavnice – obvladovanje stresa na delovnem mestu

Kalkulator stroškov in donosnosti promocije zdravja KALDOZ

Domača stran: INŠTITUT ZA PRODUKTIVNOST d.o.o.

FACEBOOK Klemen Podjed

LINKEDIN: dr. Klemen Podjed

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.