Progresivna mišična relaksacija: oddih od koronavirusa

Progresivna mišična relaksacija za globoko sprostitev

Si želite oddahniti od tega koronavirusa, razpustiti del strahu in pogledati na življenje nekoliko drugače? Ponovno objavljam dostop do prosto dostopne vodene meditacije Progresivna mišična relaksacija.

Progresivna mišična relaksacija oziroma sproščanje je ena od učinkovitih metod sproščanja telesa. To skoraj 100 let staro tehniko je »izumil« zdravnik Jacobsen. Zanjo je značilno, da:

 • potrebujemo mirno mesto, najbolje je, da se uležemo, ali sedimo,
 • napenjamo in sproščamo posamezne skupine mišic,
 • napenjajmo samo določene mišične skupine, ostale mišice naj bodo čim bolj sproščene,
 • 8 sekund napetosti, 15 sekund sproščenosti,
 • vajo lahko izvajamo v več ponovitvah,
 • telo potrebuje določen čas, neko število ponovitev, da se nauči sprostiti se »na ukaz«.

Če med vajo zaspite, nič hudega, vaše telo potrebuje počitek. Če imate, ali ste imeli kako poškodbo, izpustite posamezno vajo ali jo izvajajte previdno, oziroma se posvetujte z zdravnikom. Če ste zelo napeti, progresivna mišična relaksacija lahko povzroči še nekaj dodatne napetosti. V tem primeru se vrnite k vadbi, ko se nekoliko umirite. Telo potrebuje nekaj časa, da vsrka učinke vadbe. Zato uživajte v počitku in sprostitvi.

https://youtu.be/n5G3pCxVdl0 

Povezava na YouTube kanal vas pripelje do še več mojih vodenih meditacij.

Na delavnici obvladovanja stresa vas naučim izvajati progresivno mišično relaksacijo in še nekaj glavnih tehnik sproščanja.

Sproščanje s telesom

 

Vsi poznamo dobrodejnost sprostitve, ki jo občutimo po dolgotrajnem intenzivnem športnem ukvarjanju. Zleknemo se v naslonjač in uživamo, saj je telo prijetno sproščeno, um prazen in dih umirjen. Tehnik, ki nam preko telesa pomagajo k sprostitvi, je precej. Med njimi so različne športne aktivnosti, progresivna mišična relaksacija, sprehodi, joga, Shultz-ev avtogeni trening, masaže, pilates, ples, čiščenje kleti, Alexander tehnika, itd. K dobremu počutju prispevajo tudi zdrava prehrana, dovolj počitka, pitje zadostnih količin vode, redni obiski pri zdravniku, in tako dalje. Redna aerobna vadba prinaša zelo občutne spremembe na ravni telesa, metabolizma, dela srca in psihološko počutje.

V službi moramo biti bolj praktični. Koristno je že, da npr. vsakih 45 minut vstanemo od računalnika ali delovnega stroja, in si vzamemo kratek premor. Izkoristimo ga lahko za to, da se malce sprehodimo, pretegnemo, sprostimo oči, stresemo mišice in podobno. Po možnosti naredimo kako vajo za področje, kjer imamo morda že težave. Pri tistih, ki sedimo za računalniki, so to pogosto področje vratu, hrbtenica, zapestja. Izkoristimo lahko priložnost, kot na primer, da namesto dvigala uporabimo stopnice. V službi je za mnoge uporabna tudi progresivna mišična relaksacija, ki je med drugim priljubljena med športniki. Ne pozabimo na samoumevno: jejmo zdravo hrano, ki nam da lahkotno energijo in pijmo dovolj vode (okvirno 3 dcl na 10 kg telesne teže). Na delo hodimo spočiti, saj spanje na zalogo ni mogoče.

Nekaj drugih tehnik sproščanja s telesom:

 • Izvajanje tehnik, kot so progresivna mišična relaksacija, avtogeni trening,
 • športna aktivnost, rekreacija, razgibavanje in raztezanje,
 • redni premori, sprehodi, delo na vrtu,
 • jejmo zdravo hrano in pijmo dovolj vode, na delo hodimo spočiti,
 • naredimo nekaj specifičnih vaj za področje, kjer utegnemo imeti težave, itd.

YOUTUBE: Klemen Podjed 

LINKEDIN: dr. Klemen Podjed

FACEBOOK Klemen Podjed

FACEBOOK: Inštitut za produktivnost d.o.o.

 

Naučite se bolje obvladati stres, se hitro sprostiti in se bolje počutiti. Kako? Na delavnici obvladovanja stresa vas naučim izvajati nekaj glavnih tehnik sproščanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.