Priročnik Duševno zdravje na delovnem mestu

Kogar zanima duševno zdravje pri delu si lahko prebere priročnik Duševno zdravje na delovnem mestu. Pripravili so ga v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Bajt, Jeriček Klanšček, Britovšek), v okviru projekta Znanje za zdravje delavcev, kjer sem sodeloval tudi sam (Inštitut za produktivnost).

Še več zanimivih rezultatov projekta najdete na http://www.znanje.zdravje-delo.si/.

Duševno zdravje na delovnem mestu

 

Priročnik pa na strani NIJZ: http://www.nijz.si/…/publikacije-d…/dz_na_delovnem_mestu.pdf

Nekaj okvirnih informacij o priročniku izvemo iz uvodnih besed k priročniku Ade Hočevar Grom:

“Priročnik daje uvid v posamezne duševne motnje in duševne bolezni, predvsem pa nakazuje izhodišča za preprečevanje in obvladovanje stresa in depresije, ki sta najpogostejši motnji. Dragoceni so vaje in vprašalniki, ki bralcu pomagajo razumeti počutje in raven stresa ter ga seznanijo z različnimi tehnikami sproščanja, čuječnosti, reševanja problemov, vse z namenom krepitve dobrega počutja in reševanja stisk na delovnem mestu in širše.Priročnik je namenjen delodajalcem in zaposlenim, saj je za doseganje uspeha ključno sodelovanje obojih. Prav tako pa je treba promocijo duševnega zdravja vključiti v celosten pristop k povečevanju in spodbujanju varnosti in zdravja ter dobrega počutja zaposlenih na delu. Ta priročnik je lahko pri tem v pomoč.”

“Za posledicami psihosocialnih obremenitev na delovnem mestu trpi več kot četrtina zaposlenih v Evropski uniji. V številnih državah članicah Evropske unije se povečuje izostajanje z dela zaradi težav z duševnim zdravjem. Poleg izostajanja z dela so posledice duševnih motenj tudi manjša delovna storilnost, manjša motivacija in večja fluktuacija. Delodajalci so zakonsko zavezani upravljati vse vrste tveganj, povezanih z varnostjo in zdravjem delavcev, vključno s tveganji za njihovo duševno zdravje. Vendar pa je promocija duševnega zdravja ključna, saj vlaganje v duševno zdravje in dobro počutje delavcev prinaša koristi tako organizacijam kot zaposlenim.”

Ada Hočevar Grom, predstojnica Centra za razvoj in preučevanje zdravja, NIJZ

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.