Eden od pomembnih razlogov za stres je pomanjkanje energije. Zato je smiselno, da poiščemo načine, kako povečati nivo energije. Nekaj načinov, kako povečati energijo:

Vzemimo si čas zase. Ta zlajnana resnica ima v sebi več modrosti, kot se zdi na prvi pogled. Ko si človek vzame čas zase, in s tem ni mišljeno, da poseda pred televizijo ali računalnikom, ampak se odpravi na tek, jogo, vzame v roko sproščujočo knjigo ali zgolj sedi v tišini nekaj minit na dan, si napolni baterije in se regenerira. In ja, čas zase tudi ni mišljen kot še ena stresna obveznost, ki jo moramo stlačiti nekam v svoj prenatrpan urnik, ampak nekaj, kar nam omogoči, da se umirimo, zadihamo in prekinemo tok ujetosti v vsakodnevne obveznosti.

Gibanje: Telesna aktivnost, zlasti na svežem zraku, nam bo dala veliko energije, saj bomo celice izdatno napolnili s kisikom. Seveda pa velja zmernost. Tudi telesna aktivnost nas lahko izčrpa. Zato poslušajte telo, ki vam jasno pove, kdaj je dovolj.

Meditacija: Tisti, ki se z meditacijo šele srečujejo, doživljajo v meditativnem stanju globoko sprostitev. Kdor se z meditacijo ukvarja redno dlje časa, pa ugotavlja, da mu daje ogromno energije, zato potrebuje manj časa za regeneracijo s spanjem.

Pravilna prehrana: Pri današnji poplavi prehranskih nasvetov ne vemo več, kaj naj v rednici jemo. Dejansko pa je stvar čisto preprosta. Prvo pravilo je zmernost. Zakaj bi trošili energijo za prebavljanje hrane, ki smo jo zaužili preveč, in se potem obremenjevali še s hujšanjem Drugo pravilo, jejmo hrano, ki ima veliko življenjske energije. To je nepredelana hrana, ki je sveže pripravljena oziroma sveže skuhana. Kogar zanima več o tej temi, naj si prebere kakšno knjigo o ajurvedski kuhinji, ki hrano deli na satvično (hrana z življenjsko energijo), radžasično (hrana, ki nas naredi nemirne) in tamasično (hrana, po kateri postanemo zaspani, brez energije).

Delati pametneje in povečati nivo energije sta dva ključna ukrepa, ki nam pomagata pri tem, da se osvobodimo krempljev izčrpavajočega, stresnega načina življenja. Na tej poti nam pomaga tudi pisanje dnevnika, saj bomo tako lažje prepoznali, kje so naše ključne slabosti, in kateri koraki znotraj omenjenih ukrepov najbolje delujejo za nas. Ljudje smo različni in to, kar pomaga nekomu, ni nujno, da bo uspešno za drugega. Važno pa je, da poznamo pot in smerokaze.

Sabina Podjed