Nacionalno srečanje NIJZ in MIRA – Krepitev duševnega zdravja v delovnih okoljih

Krepitev duševnega zdravja – nacionalno srečanja

V petek, 10.12.2021 sem sodeloval kot panelist na konferenci NIJZ in programa MIRA, s temo krepitev duševnega zdravja v delovnih okoljih.

vabilo_nacionalno-srecanje_dz_na-delovnem-mestu_zadnja verzija (002)

Poudarek je bil specifično o duševnem zdravju pri delu. Vse bolj prehajamo iz “trdega” razumevanja zdravja (varnost pri delu, poškodbe, smrti) v bolj “mehko” – promocija zdravja na delovnem mestu in v okviru tega krepitev duševnega zdravja. Zakaj? 55 % dolgoročnih bolniških odsotnosti je povezanih z duševnim zdravjem zaposlenih. Povedano drugače, duševne težave zaposlenih niso samo problem zaposlenega, pač pa tudi finančni, kadrovski, organizacijski in še kak drug problem delodajalca.

Sem eden od strokovnjakov v okviru seznama ponudnikov programa MIRA za področje duševnega zdravja v organizacijah. Težko je podati glavne poglede, ko je tako malo časa. Zlasti glede tako širokega področja, kot je krepitev duševnega zdravja. A nekako sem uspel poudariti, da imamo v Sloveniji izrazito negativne kazalce, povezane s stresom, zdravjem in počutjem pri delu, da je potrebno biti sistematičen in upoštevati stroko, ko izvajamo ukrepe za duševno zdravje ter zlasti, da smo za svoje zdravje najprej in najbolj odgovorni sami. Da če ne bomo poskrbeli za svoje zdravje, kdo bo. In če ne zdaj, kdaj?

Na online srečanju je bilo prisotno okoli 200 udeležencev iz najrazličnejših okolij. Samo upamo lahko, da prihaja do rasti zavesti o pomenu zdravja in počutja zaposlenih, po vseh preizkušnjah, povezanih s COVID.

Namen srečanja je bil:

  • dvigniti zavzetost organizacij in posameznikov za krepitev duševnega zdravja v
    delovnih okoljih,
  • predstaviti in povezati ključne lokalne in nacionalne akterje, ki lahko
    pripomorejo k dobremu počutju na delovnem mestu,
  • podpreti posameznike in organizacije pri izzivih, povezanih s pandemijo in
    skrbjo za duševno zdravje.

 Prvi sklop dogodka je namenjen vsem, ki si želijo krepiti duševno zdravje in uspešno
premagovati izzive ter zahteve sodobnega delovnega okolja in trga dela. Drugi sklop dogodka je namenjen vodilnim in vodstvenim delavcem, kadrovskim službam, promotorjem zdravja, strokovnjakom za varnost in zdravje pri delu ter vsem, ki si prizadevajo za duševnemu zdravju
naklonjena delovna okolja.

Več informacij o nacionalnem programu duševnega zdravja MIRA.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.