Image by Freepik

Kateri tip učitelja ste – G, S, A ali B?

Naletel sem na zanimive rezultate avstrijske raziskave AVEDM Coping with Occupational Stress in Schools: Results of a Teacher Health Survey in Styria¸(Reicher, Jauk) iz leta 2012, ki učitelje razvršča v štiri skupine.

Clusterska analiza AVEDM na vzorcu 325 srednješolskih učiteljev iz avstrijske Štajerske je pokazala štiri tipe učiteljev: 29 % vzorca pripada k tistim z ‘dobrim zdravjem’ tipa G; 21 % k ‘neambicioznim’ tipa S; 27 % k ‘izjemno ambicioznim’ tipa A in kar 23 % k ‘vdanim v usodo ali preutrujenim’ tipa B.

Znano je, da mnoge raziskave poklic učitelja umeščajo med pet najbolj stresnih poklicev. Ampak da se skoraj vsak četrti sooča preutrujenostjo ali vdanostjo v usodo? To se mi zdi zaskrbljujoče.

Kaj menite, je v Sloveniji kaj drugače? Imamo boljše razmere, ali celo slabše?

In morda še bolj pomembno: kateri tip ste vi, kam bi se uvrstili? Sam bi se sicer uvrstil med tiste z dobrim zdravjem. Poučujem odrasle. Pred kratkim sem samo 8 ur(!) poučeval tudi na srednji šoli. Če bi na srednji šoli delal vsak dan, bi moral še bolje (pa že zdaj odlično) skrbeti za svoje zdravje. Nič ni narobe z učenci, ampak narava dela, posebej v velikih razredih in pri predmetih, ki zahtevajo veliko interakcije, zanesljivo ni lahka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.