Je socialno podjetje v RS lahko gazela?

Kako lahko socialno podjetje, kot pravno organizacijska oblika ne dovoljuje izplačevanja dobička in je, v primerjavi z drugimi oblikami podjetij v marsičem v slabšem položaju, lahko postane hitro rastoče podjetje oziroma celo gazela?

Da to ni nemogoče, dokazuje Center Celostne Oskrbe (CCO) iz Ljubljane oziroma Jesenic na Gorenjskem, ki ga je ustanovila in ga vodi direktorica Edisa Halimovič, diplomirana medicinska sestra in slušateljica magistrskega programa na Fakulteti za organizacijske vede. V nekaj letih so uspeli zaposliti 21 ljudi, pretežno (diplomiranih) medicinskih sester, terapevtov in drugih strokovnih profilov. Recept za uspeh Centra Celostne oskrbe je v dobri tržni niši, saj nudijo oskrbo in nego na domu ter še celo vrsto drugih strokovnih storitev. Število starejših, ki potrebujejo njihovo pomoč, stalno raste, alternativa, na primer domovi starejših, pa je bistveno dražja in pri marsikom nepriljubljena možnost. Poleg tega v CCO uspevajo s spretnim socialno podjetniškim pristopom in predanim delom ter stalnim dopolnjevanjem svoje ponudbe prepričati uporabnike, da dolgoročno sodelujejo z njimi. Ne pozabimo, gre za področje, ki je izjemno zahtevno in ne posebej priljubljeno, ter beleži najvišje stopnje bolniške odsotnosti med vsemi dejavnostmi v Sloveniji.

Takole pravijo v CCO glede razlogov za njihovo uspešnost:

1) Smo edini na trgu, ki delujemo v multidisciplinarnem timu.

2) Zaposlujemo visoko izobraženo zdravstveno osebje.

3) Storitve so usmerjene k uporabniku.

4) Nudimo kakovostne storitve.

5) Storitve izvajamo tudi v popoldanskem času, med vikendi in prazniki.

6) Termine prilagodimo vašim željam in potrebam.

7) Ponujamo cenovno ugodne storitve.

8) Storitve izvajamo v Ljubljani, Kranju, Radovljici in Bledu.

Upam, da bo njihov vzgled spodbudil še koga, da uresniči svojo vizijo in potrebo po prispevanju, da bo ta svet vsaj malce lepši.

Naložbo »Profesionalizacija zdravstveno terapevtskih storitev v socialnem podjetništvu za uspešno poslovanje na trgu« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada.

No alt text provided for this image

24.9. je, pod okriljem MGRTja in ESS v okviru operacije “Profesionalizacija zdravstveno terapevtskega tima za uspešno poslovanje socialnega podjetja na trgu”, potekalo strokovno srečanje na temo “Celostna oskrba v domačem okolju “. Vesel sem bil priložnosti, da ga moderiram. Odzivi na srečanje so bili več kot odlični, saj smo ne le izpostavili pomen kakovostne obravnave v dolgotrajni oskrbi, bolj pomembno, združili smo socialo in zdravstvo.

Verjamem, da sva k uspehu Centra Celostne oskrbe vsaj nekaj prispevala tudi mentorja (Klemen Podjed, Špela Mihevc) v okviru projekta Mentorske sheme za socialna podjetja (na sliki z direktorico Ediso Halimovič v sredini).

No alt text provided for this image

Naložbo »Profesionalizacija zdravstveno terapevtskih storitev v socialnem podjetništvu za uspešno poslovanje na trgu« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada.

No alt text provided for this image
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.