Stres na delovnem mestu

Stres na delovnem mestu in zasebno, zastruplja. Kako se hitro sprostimo z uporabo dihalne tehnike? Kako do globoke sprostitve s progresivno mišično relaksacijo? Kako z mentalnimi tehnikami in preokvirjanjem negativnih misli v konstruktivne do umirjenega uma, ki ga razburi le malokaj (metoda Klinike Mayo)? Z vadbo antistresnih tehnik in meditacijo udeleženci dobijo izkušnjo globoke sprostitve, ki zaznamuje.

Ste vedeli, da je 70-90 % ljudi, ki jih srečate v čakalnici zdravnika tam zaradi razlogov, povezanih s stresom? Prekomeren stres ne povzroča le slabega počutja, poslabšanja odnosov s sodelavci in zasebno, pač pa je ključni dejavnik za kar 55 % dolgoročne bolniške odsotnosti. Ga je sploh možno obvladovati? Seveda, in za najboljši učinek je smiselno ukrepanje v organizaciji, zlasti pa nas samih. Ker imamo vse, kar potrebujemo za upravljanje stresa, vedno pri sebi. To je zlati trojček upravljanja s stresom: naš dih, um in naše telo.

Osvojili boste tehnike, kot:

 • Kako si lahko do hitrega olajšanja pomagamo s tehnikami dihanja?
 • Kako preokvirjamo misli iz negativnih v bolj pozitivne, konstruktivne?
 • Kako delujejo tehnike sproščanja s pomočjo telesa, na primer progresivno mišično sproščanje?
 • In kako lahko z vodeno meditacijo napolnimo svoje baterije za naslednjih nekaj ur?
 • Kako upravljati s časom, da smo manj v stresu?
 • in še marsikaj drugega (več možnosti najdete v tekstu spodaj).

Praktične tehnike

Dobro je poznati nekaj teorije o naravi stresa. A včasih je predavati o stresu kot kazati sestradanim sodelavcem slike okusne hrane iz kuharske knjige. Zato je glavnina delavnice namenjena praktičnim tehnikam in rešitvam, ki nam dajo izkušnjo globlje umiritve. Izkušnjo, ki je ne pozabimo in nas spodbuja, da tehnike redno izvajamo. In tako postajamo vse bolj umirjeni in uspešnejši.

Stres na delovnem mestu – tehnike sproščanja je praktična delavnica obvladovanja stresa. Verjetno bi bili precej presenečeni nad osupljivo statistiko ali podatki o ogromnih stroških stresa za organizacije. In posameznike. Smo sredi epidemije stresa. A le malo ljudi res zna izvajati učinkovite tehnike sproščanja, ki lahko pomembno zmanjšajo stres. Kljub obilju prosto dostopnih informacij.

Stres na delovnem mestu

Moj pristop

Sem praktik in stres na delovnem mestu je moja priljubljena tema. Pred tridesetimi leti sem začel z avtogenim treningom, in se nato poglobljeno ukvarjal z najrazličnejšimi pristopi, kako stres premagati. Skoraj leto in pol sem preživel v Indiji, Nemčiji in Nepalu na izobraževanjih in umikih. Vsak dan si vzamem uro ali dve za napredek na tem področju. Delavnica in tehnike sproščanja vsebujejo ožji nabor tehnik (ker ni vse za vsakogar). Ljudem predvsem skušam omogočiti izkušnjo globlje notranje sprostitve in s tem izkušnjo, kako lahko obvladamo stres. Ker ravno to je tisti katalizator, ki nam da motivacijo za spremembe. Delavnica  poteka v odprtem in sproščenem vzdušju.

Namen in koristi

 1. Spoznati naravo, kako stres na delovnem mestu vpliva na naše zdravje in delo in načine za prepoznavanje stresa  pri sebi in drugih.
 2. Izkusiti čim globlje učinke, ko izvajamo različne tehnike sproščanja.
 3. Naučiti se nekaj izmed ključnih tehnik oziroma veščin, kako obvladati stres pri delu, s pomočjo uma, telesa in diha.
 4. Sprožiti notranjo motivacijo in moč za kakovostno stalno skrb za lastno zdravje in dobro počutje.

Udeleženci delavnice prejmejo:

 • strokovno in zanimivo izvedbo delavnice z veliko praktičnih vaj,
 • prosojnice delavnice ,
 • moj priročnik BONBONIERA TEHNIK SPROŠČANJA (dostopen z geslom), ter
 • vadnico delavnice (dostopno z geslom).

Okvirne vsebine delavnice Stres na delovnem mestu

Udeleženci boste:

Vsebine prilagodim vašim potrebam in razpoložljivemu času in se lahko dopolnijo z nekaterimi dodatnimi pristopi. Procesi in pristopi izhajajo iz različnih področij, ko so dihalne tehnike, hitri triki za zmanjšanje stresa kar v službenem času, telesno sproščanje (progresivna mišična relaksacija, avtogeni trening…), kognitivno restrukturiranje,  meditacija, organizacija časa, komunikacija, nevrolingvistično programiranje, druge tehnike sproščanja.

Možne vrste delavnic Stres na delovnem mestu

 • delavnica Stres na delovnem mestu – tehnike sproščanja,
 • delavnica , kombinirana z vsebinami npr. organizacije časa, komunikacije…,
 • delavnice po meri, kjer izberemo procese in vaje, osredotočene na izbrano področje oziroma take, ki rešujejo nek vaš izbran izziv.

Komu je namenjena?

Vsem, ki želijo izboljšati svoje zdravje in počutje. Vsebino vsakič prilagodimo ciljni skupini, kolikor mogoče.

Stres na delovnem mestu

Stres na delovnem mestu

Trajanje delavnice Stres na delovnem mestu

Po dogovoru. Možna izvedba v živo ali preko spleta

Tisto, kar največ šteje, je notranja izkušnja. Pomembno je zlasti, da se stres zmanjša oziroma obvladuje. Ljudje potrebujejo čas, da se sprostijo, da zaupajo. Specifika teh delavnic je, da nekateri procesi trajajo dlje časa (pol ure in več), saj le tako lahko dosežemo globljo raven sproščenosti. Ta delavnica je ena tistih delavnic, ki ostanejo v spominu in za katero so udeleženci hvaležni.

Stres na delovnem mestu