Izobraževanja za sindikalne zaupnike SDZNS in sindikalne zaupnike SVIZ

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ugotavlja, da je z zdravjem zaposlenih v javnem otroškem varstvu in predšolski vzgoji povezanih veliko problemov in da je najvišja stopnja zdravstvenega absentizma osebja izkazana prav v socialno varstvenih zavodih – domovih za upokojence, kar še posebej zahteva pozornost sindikata.

V okviru projekta Skupaj za zdravje, ki ga vodi KSJS in poteka v dveh pilotnih organizacijah na področju vzgoje in izobraževanja ter varstva starejših z nastanitvijo (Vrtec Mladi rod Ljubljana, Dom starejših občanov Grosuplje),  je v začetku februarja potekalo izobraževanje na temo Promocija zdravja na delovnem mestu za sindikalne zaupnike SDZNS in sindikalne zaupnike SVIZ.

Dr. Klemen Podjed (Inštitut za produktivnost) je na prvem modulu izobraževanja predstavil orodja in pristope dobre prakse promocije zdravja na delovnem mestu v organizacijah. Poudarek je bil na naslednjih področjih:

  • Temelji dobre prakse promocije zdravja pri delu, pridobivanje kvalitetnih podatkov o stanju zdravja in dobrega počutja, orodja ter priporočila za uspešen zagon programa promocije zdravja pri delu.
  • Izvajanje analize zdravja in počutja, kako do kvalitetnega načrta promocije zdravja in ukrepi promocije zdravja na delovnem mestu.
  • Načrt promocije zdravja in nekatere pogoste težave pri izvajanju projektov v praksi ter kako jih reševati (komunikacija in sodelovanje, merjenje rezultatov).

 

Izobraževanja za sindikalne zaupnike SDZNS in sindikalne zaupnike SVIZ        Izobraževanja za sindikalne zaupnike SDZNS in sindikalne zaupnike SVIZ

Osnovni namen drugega modula je bil opolnomočenje sindikalnih zaupnikov in članov sindikata za uspešno delo z zaposlenimi na področju promocije zdravja na delovnem mestu. V ospredju so bile vsebine, ki se navezujejo na medosebne odnose, upravljanje z močjo v odnosih ter praktične strategij za obvladovanje stresa. Predavateljica mag. Maruška Željeznov Seničar (Zavod ZVIS) je predstavila naslednje teme:

  • Dobra praksa korporativnega upravljanja s stresnimi situacijami v organizaciji. Primeri proaktivnih aktivnosti za zagotavljanje zdravja zaposlenih ter načini identifikacije ključnih vzrokov za absentizem. – Potreba po sistematični evalvaciji zdravja zaposlenih. Predstavitev orodij za ugotavljanje psihosocialnih tveganj v organizaciji.
  • Praktični primeri soočanja s problemi v organizaciji: strategije obvladovanja stresa, komunikacija s »težavnimi sodelavci«, predlogi za vodenje pogovora s človekom v stiski.

 

           Izobraževanja za sindikalne zaupnike SDZNS in sindikalne zaupnike SVIZ

 

Izobraževanja za sindikalne zaupnike SDZNS in sindikalne zaupnike SVIZ

 

ZZZS1

“Projekt Skupaj za zdravje je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.