Nikoli ne dobite druge priložnosti za slab prvi vtis. In eni ljudje so nam takoj všeč, na prvo žogo. Z njimi hočemo biti, od njih kupovati. Seveda velja tudi obratno. Vsem se nam je že zgodilo, da so nas »odrinili od sebe«. Ampak, ali lahko dober prvi stik spretno ustvarimo, ne glede na to, kdo je pred nami?

Ja, bolj ali manj se to da. V NLP (nevrolingvističnem programiranju) nas učijo Pet korakov ustvarjanja dobrega stika. Ja, pet korakov in gremo, tako kot na plesišče, pet korakov zapovrstjo. Rezultat je dober ples, sodelovanje dveh oseb, ki se prej sploh nista poznali. Seveda nam je hitro jasno, da je to lahko še kako koristno. Recimo, ob spoznavanju novih, zanimivih, pomembnih ljudi, v prodajnih ali nakupnih razgovorih, na sestankih, razgovorih za službo, zmenkih.

Kako torej namerno ustvarimo dober prvi vtis, dober stik? Ko smo z dobrimi prijatelji in je prijetno, se to zgodi kar avtomatsko, Včasih, sicer redko, do dobrega stika pride tudi z nekom, ki ga vidimo prvič. Govorimo o »dobri kemiji med osebama«. To dobro kemijo lahko tudi ustvarimo, z vsako osebo posebej. A vsak od petih korakov od nas terja nekaj komunikacijske spretnosti.

Slika: Koraki ustvarjanja dobrega stika

Ključ do dobrega stika je sogovornikov občutek varnosti, občutek, da ga razumemo, da smo si podobni. Vendar ustvarjanje dobrega stika ni povsem enostaven postopek. V osnovi gre za prilagajanje, usklajevanje nas z našim sogovornikom. In to poteka preko: 1) zrcaljenja njegove govorice telesa, 2) njegovega načina govorjenja in besed, ki jih uporablja, 3) preko uskladitve dihanja (da imamo približno podobno energijo), preko 4) dobesednega zrcaljenja (ponavljanja, parafraziranja) ter 5) poistovetenja izkušenj.

To in druge komunikacijske veščine lahko pilite na delavnicah Komunikacija na delovnem mestu.

Ta tehnika vam lahko pomaga tudi pri sendvič tehniki (konstruktivna kritika oz. tehnika povratnega sporočila).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.